0172 - 507228

Categorie

Wie kan verzekeren? Wat moet of kan ik verzekeren? Wetgeving: WFT Waarom acceptatierichtlijnen? Polis- en Mutatiekosten

Polis- en Mutatiekosten

Polis- en Mutatiekosten

De verzekerde betaalt premie en bijkomende kosten. De kosten kunnen verschillen per verzekering en per verzekeraar, in onderstaand overzicht willen wij u een indruk geven met welke kosten u te maken kan krijgen

Afsluiten en muteren ( wijzigingen)

De poliskosten.
Dit is eenmalig, dit zijn kosten van de verzekeraar op de polis op te maken, aan te melden bij het RDW, etc. Verzekeraar die geen poliskosten berekenen zullen dit ongetwijfeld doorbereken in de premie.


De mutatiekosten:
Wijzigingen doorvoeren, oftewel muteren, brengen meestal ook kosten met zich mee. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Mutatiekosten hoog en laag. Enkele voorbeelden:

  • mutatiekosten hoog: denk aan wijzigen voertuig of royeren.
  • mutatiekosten laag: wijzigen als dekking, contractduur, betaalgegevens.
  • mutatiekosten geen: wijzigingen van relatiegegevens en prolongatiedatum of schorsen van de verzekering.

Tussentijds royement van uw polis

Bij bepaalde doorlopende verzekeringen (in ieder geval auto, motor, bromfiets, camper, oldtimer, watersport en pakket) zijn aan het tussentijds beëindigen van de verzekering, bijvoorbeeld in verband met verkoop van het verzekerde object, € 17,50 administatiekosten verbonden, dit kan per verzekeraar verschillen, voor Woonboot is dat bijvoorbeeld €  3,75, voor andere verzekeringen € 3,50. De bedragen kunnen per verzekeraar verschillend zijn, vraag eventueel vooraf wat de kosten zijn.

Deze kosten worden automatisch in mindering gebracht op de resterende premie. Vaak zullen de  kosten nooit hoger zijn dan de restitutie.

Bij het overlijden van verzekeringsnemer worden vaak geen kosten in rekening gebracht. Ook bij beëindiging per hoofdpremievervaldatum is dit meestal het geval.

De genoemde geldbedragen zijn gemiddelden, hier kunnen geen rechten aan ontleend worden, Goedhart Hypotheken en Verzekeringen wilt u een zo’n transparant beeld geven met welke kosten u te maken kan krijgen..

Assurantiebelasting

Genoemde kosten zijn in het algemeen exclusief assurantiebelasting. Per 1 januari 2013 is de assurantiebelasting verhoogd van 9,7% naar 21%. Niet op alle verzekeringen wordt assurantiebelasting betaald, bijvoorbeeld een Levensverzekering, overlijdensverzekering of een ongevallen verzekering.

Een willekeurig voorbeeld:

 Product

Poliskosten 

Mutatie
hoog

Mutatie
laag 

 Auto

 € 8,50

 € 8,50

 € 3,50

 Kortlopende Reis/Annulering

 € 5,00

 n.v.t.

 n.v.t.

 RecreActief/Mobiele Apparatuur

 € 5,50

 € 5,50

 € 3,50

 Pakket*

 € 6,00

 € 3,00

 € 3,00

*Als een verzekering uit onderdelen bestaat, gelden de kosten per onderdeel. Bij tegelijk sluiten van meerdere onderdelen wordt éénmaal poliskosten berekend. Aan de genoemde geldbedragen kunnen geen rechten worden ontleend.